Gofry z dynią

Gofry mięciutkie i wprost rozpływające się w ustach! Po upieczeniu lekko chrupiące. Szybko się je przygotowuje i niestety równie szybko zjada 🙂

Składniki na 8 gofrów:
1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 szklanki mleka sojowego
1 jajko
3 łyżki oleju
1 szklanka puree z dyni

Wykonanie:
Przygotować puree z dyni wg tego przepisu.

W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i goździkami.
W drugim naczyniu ubić jajko, dodać olej, mleko sojowe i dobrze wymieszać. Wlać składniki mokre do suchych, dobrze wymieszać, dodać puree z dyni i dokładnie połączyć.

Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 4-5 minut. Jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1-2 minuty i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem lub z dowolnym nadzieniem.

Smacznego 🙂

Puree z dyni I

Aktualizacja:

Tort tęczowy

Aktualizacja:

9 komentarzy do “Gofry z dynią”

  1. Jakie tam niestety, tym lepiej że szybko znika bo nie ma poczucia że "coś jeszcze jest" i że pomimo skrajnego najedzenia jeszcze coś da się wcisnąć 😛

    Odpowiedz
  2. Lady Aga – no właśnie, szaleństwo dyniowe w pełni. W tym tygodniu Mężczyzna odmówił zakupu dyni! Jak mógł! Ale za tydzień to odrobię 🙂

    Kaś – kolor miały piękny, ale zapewniam Cię, że zniknęłyby nawet gdybyśmy jedli z zamkniętymi oczami 🙂

    Arvén – masz rację, czasami brak dokładki jest jedyną szansą na oszczędzenie żołądka 🙂

    Karmel-itka – trzymam kciuki żebyś dynię dostała i to piękną! 🙂

    asieja – ciekawość zalecam zaspokoić 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz