Pancakes z jabłkiem, waniliną i cynamonem – puszyste, mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach!
Tego mi było trzeba 🙂
Składniki na około 32 małe pancakes:
1 duże jabłko
1-2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
3 jajka
1 szklanka mleka sojowego
3 łyżki margaryny bezmlecznej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem trzcinowym, wanilinowym oraz cynamonem i odstawić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Margarynę rozpuścić.
Jajka ubić na puszystą pianę, dodać mleko sojowe i rozpuszczoną margarynę bezmleczną i chwilę miksować. Dodać mieszkankę mączną i ponownie zmiksować.
Na koniec dodać starte jabłka z cukrem i przyprawami i dokładnie wymieszać, używając łyżki.
Placuszki piec z obu stron na suchej patelni. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Ale cudowności…
z cynamonem… mniam!
wow 🙂 z chęcią bym spróbowała 🙂