Botwinka z jajkiem to zupa na pierwsze dni maja, kiedy na bazarach pojawiają się pierwsze nowalijki, a my, spragnieni świeżości, chętnie sięgamy po dopiero-co-wyrośnięte, soczyste warzywa.
Składniki na 6-8 porcji:
8-10 szklanek wody
2 pęczki botwinki
1 pęczek młodego szczypiorku
3-4 ząbki młodego czosnku
4-6 ziemniaków
2 jajka
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka bulionu wegetariańskiego
1 szklanka śmietany sojowej
natka pietruszki
sól do smaku
Wykonanie:
Młode buraki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, dodać 1 łyżkę bulionu wegetariańskiego, sól do smaku i gotować przez około 15 minut.
Liście botwinki z łodygami dokładnie umyć i pokroić w paski. Szczypior z młodą cebulą posiekać. Dodać do podgotowanych buraków razem z przeciśniętym czosnkiem i dalej gotować przez około 5 minut. Dodać sok z cytryny, zagotować i wyłączyć gaz.
Dodać śmietanę.
W oddzielnym garnku ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody ziemniaki pokrojone w kostkę.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Botwinkę podawać na gorąco z ziemniakami, udekorowane jajkiem i natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Popularna dzisiaj ta zupka na blogach. Ale nie dziwię się, sama bym zrobiła i zjadła 🙂 http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
No proszę, u mnie botwinka, u Ciebie botwinka 🙂 Smaczna zupka 🙂
mniam, mniam… lubie taka zupke:)
Bardzo lubię botwinkę, w tym roku jeszcze nie robiłam . Mam nadzieję, że po obejrzeniu Twojej się zmobilizuję 🙂
wyśmienicie się prezentuje 🙂
grazyna – zalecam mobilizację, póki czas 🙂
aga – ja również 🙂
Paula – dziękuję 🙂
uwielbiam botwinkę, koniecznie muszę sobie zrobić
bryssska – zrób koniecznie 🙂
bardzo lubie taka zupke:)