Ciasteczka „5 płatków”

Dla wszystkich Mam, z okazji ich święta, dziecinnie proste ciasteczka  „pięć płatków”. Zamiast albo jako uzupełnienie do kwiatków. Wszystkiego najlepszego kochane Mamy 🙂 

Składniki na około 40 ciasteczek:
3 szklanki mieszanki płatków (owsiane, jęczmienne, gryczane, żytnie, pszenne)
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
2 łyżki cukru trzcinowego
150 gram  margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki mleka orkiszowego
1 jajko
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 łyżeczka aromatu wanilinowego
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem, sodą i solą.

Orzechy grubo posiekać.

Margarynę zmiksować lub ugnieść ręką, połączyć z jajkiem, mlekiem orkiszowym i aromatem wanilinowym. Dodać mieszankę mączną, wymieszać. Dodać płatki, rodzynki, orzechy i dokładnie wmieszać.

Łyżką zwykłą lub łyżką do lodów formować kulki i układać je w odstępach 1 centymetra na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawić na 5 minut na blaszce i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Podawać z kawą dla mamy i mlekiem roślinnym dla siebie 🙂

Smacznego 🙂

17 komentarzy do “Ciasteczka „5 płatków””

  1. świetny pomysł! i chociaż Dzień Matki już minął, to myślę, że bez okazji też mogłabym mojej Mamie takie ciacha sprezentowac, a i sama chętnie bym je pochrupała do kawy 🙂

    Odpowiedz
  2. Kawa, super są te ciasteczka:). Zrobiłam w wersji nie dla alergików, z masłem i mlekiem krowim i już mam przykazane piec je często, do szkoły na przekąskę idealne. A ten posmak płatków gryczanych wspaniały:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz