Paluchy z czarnuszką na słono

Paluchy – bardzo proste do wykonania i podania, fajnie chrupkie, lekko ostre, idealne na przegryzkę, świetnie komponują się ze sfermentowanymi napojami 😉 
Takie w sam raz 🙂

Składniki na 2 blaszki:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1/4 szklanki mleka orkiszowego
10 gram świeżych drożdży
100 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki (opcjonalnie)
2 łyżki czarnuszki

Wykonanie:
Przygotować zaczyn drożdżowy: w dużym naczyniu (maszynowcy w dzierży) wymieszać ciepłe* mleko orkiszowe z drożdżami oraz 1 łyżką mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć, czyli na około 5-10 minut.

W średniej wielkości naczyniu wymieszać resztę mąki z solą i pieprzem ziołowym i szybko wgnieść margarynę bezmleczną (tak samo jak przy cieście kruchym, czyli najpierw poszatkować je nożem, a następnie krótko zagnieść, aż powstaną grudki).

Do rosnącego zaczynu dodać mieszankę mączną oraz żółtko i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut w ciepłym miejscu.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą szybko przegnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości około 3-4 milimetrów**, posmarować rozbełtanym białkiem, posypać połową czarnuszki i pokroić w paski o szerokości około 6-8 milimetrów.

Paski układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1/2 centymetra. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 15 minut lub do ładnego zrumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*około 40 stopni Celsjusza
**im cieńsze ciasto tym bardziej chrupkie paluchy

13 komentarzy do “Paluchy z czarnuszką na słono”

Dodaj komentarz