Gofry pomarańczowo waniliowe

Pomarańcza – jej zapach i aromat dominuje w tych gofrach pełną gębą i pozostaje w ustach na długo. Pycha! Polecam na drugie śniadanie, do kawy lub herbaty, na powolne delektowanie się, w sam raz na rozgrzewkę w ten majowy zimny poranek 🙂 

Składniki na 8 gofrów:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
2 jajka
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki margaryny bezmlecznej
3/4 łyżeczki aromatu wanilinowego

Wykonanie:
Pomarańcze (2-3 sztuki) dokładnie wyszorować i sparzyć. Otrzeć wymaganą ilość skórki i wycisnąć sok.

W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

W drugim naczyniu rozpuścić margarynę bezmleczną, dodać sok i skórkę z pomarańczy, rozbełtane jajka i aromat wanilinowy i dobrze wymieszać.

Połączyć obie mieszanki.

Piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 3-4 minuty, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

20 komentarzy do “Gofry pomarańczowo waniliowe”

  1. dziękuję Wam pięknie :))

    magda barcik – z truskawkami to byłaby rozpusta! nie kuś 🙂

    Magda – może coś wychodzą 🙂

    małgo. – ja też swego czasu nie mogłam, a teraz odrabiam zaległe smaki i pomysły 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz