Zupa porowo-makaronowa

Kolejna prosta do wykonania, ale bardzo fajnie smakująca zupa na bazie pora. Polecam zabieganym i ciekawym nowych, smakowych wrażeń.

Składniki na 6-8 porcji:
1 duży por (część biała i jasno zielona)
1 1/2 szklanki ugotowanego drobnego makaronu
2 łyżki  masła klarowanego
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka bulionu wegetariańskiego
8 szklanek wody
1/2 łyżeczki curry
4 łyżki majeranku
6-8 łyżek śmietany sojowej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło klarowane, dodać por pokrojony w półplasterki i chwilę poddusić, od czasu do czasu mieszając.

Zalać wrzącą wodą, dodać bulion wegetariański, sól i pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.

Makaron ugotować, odcedzić i dodać do ugotowanego pora. Do zupy dodać przecier pomidorowy i curry, wymieszać i zagotować.

Zupę podawać ze śmietaną sojową i majerankiem.

Smacznego 🙂

12 komentarzy do “Zupa porowo-makaronowa”

  1. slyvvia – nawet nie wiesz jak bardzo! Mężczyzna już stwierdził, że zrobiłam jej za mało 🙂

    Magda – eko sklepy i eko działy w marketach 🙂

    Trzcinowisko – tak wyszło 🙂

    bryssska – ja kiedyś pora omijałam szerokim łukiem, do czasu aż odkryłam jego możliwości 🙂

    aga – acha 🙂

    Paula – tak właśnie 🙂

    Karmel-itka. – dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Kasinka – częstuj się 🙂

    smacznydom – dokładnie to ze słoika 😉
    bulion wegetariański to sproszkowane przyprawy, bez dodatków chemicznych, glutaminianu sodu i barwników

    Odpowiedz

Dodaj komentarz