Babeczki jak malowane!
Dziecinnie proste wykonanie, w cudownym kolorze jesieni, o gładkiej i gęstej konsystencji. Nie przypominają tradycyjnego ciasta, ale to dobrze, miło jest dać się przecież zaskoczyć czymś nowym.
O tym, że są pyszne, zdrowe i przyjazne dla alergików nie będę wspominać, to jest przecież oczywiste 🙂
Składniki na 12 babeczek:
2 szklanki puree z dyni
1 szklanka + 2 łyżki mąki kukurydzianej
4 jajka
50 ml mleka orkiszowego
50 ml rumu
2 łyżki oleju
5 łyżek cukru trzcinowego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
margaryna bezmleczna do posmarowania blaszki
mąka kukurydziana do wysypania blaszki
Wykonanie:
Przygotować puree z dyni według tego lub tego przepisu.
Blaszkę grubo posmarować margaryną bezmleczną i dokładnie wysypać mąką kukurydzianą.
W naczyniu wymieszać puree z dyni z mąką.
W drugim, większym naczyniu dokładnie rozbełtać jajka, dodać mleko orkiszowe, rum, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i sól i dokładnie wymieszać.
Do mieszanki dyniowo-kukurydzianej wlać płynne składniki i dokładnie je wymieszać.
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek.
Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy są upieczone, drewniany patyczek wetknięty w ciasto po wyjęciu powinien być suchy.
Babeczki pozostawić na 10 minut w blaszce, a następnie delikatnie wyjąć.
Smacznego 🙂
bardzo smakowicie wyglądają te babeczki 🙂
Muszę kupić dynie:)
Jak z rumem, to na pewno były pyszne:) wyobrażam sobie jak musiało pięknie pachnieć…
dokładnie.. jak malowane:-)))
a wiecie jakie pyszne były…:)
udało mi się załapać na jedną i z jednej strony dobrze, że nie było więcej, ale z drugiej ogromnie szkoda…:)
yoganna – pachniało pięknie 🙂
Majana – i to szybciutko! :)))
asieja – 😉
mrufkazet – na jedną? trzeba było mieć twarde serce i się nie dzielić, załapałabyś się na trzy! :))
Nie mogę rumu, cukru i wanilii… Da się zrobić bez tego? Ale ze stewią 🙂 Nie mam też foremek… Da się na normalnej blaszce. Z góry dzięki za odpowiedź. 🙂
eleonora – zamiast cukru dodaj srewię, pomiń rum i wanilię, ale dodaj inne przyprawy – cynamon, kardamon?
większa blaszka będzie wymagała dłuższego czasu pieczenia, ale powinno się udać 🙂