Szybka babka waniliowa na miły deser i pogaduchy, polecam 🙂
Składniki na małą formę do babki:
2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
3 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka rodzynek
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Margarynę ubić mikserem na puszystą masę, dalej ubijając dodać kolejno oba rodzaje cukru, żółtka, mieszankę mączną, mleko sojowe i rodzynki. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać je w ciasto łyżką.
Ciasto przełożyć do formy posmarowanej margaryną bezmleczną i posypanej kaszą manną. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około godzinę, do ładnego zrumienienia.
Smacznego 🙂
pysznie wygląda !
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana-banana
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Fajna babeczka! Musi być pyszna:)
Pozdrawiam
Wygląda pysznie;) I do tego zdrowiej od takiej klasycznej;)
Te z ostatnio piekłam babkę. Twoja zdrowa wersja bardzo mi się podoba:-)
Cieszę się, że i Wam ta babka przypadła do gustu 🙂
Szana – dziękuję za zaproszenie, biegnę się u Ciebie gościć 🙂