Babka waniliowa z rodzynkami

Szybka babka waniliowa na miły deser i pogaduchy, polecam 🙂

Składniki na małą formę do babki:
2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
3 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka rodzynek

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Margarynę ubić mikserem na puszystą masę, dalej ubijając dodać kolejno oba rodzaje cukru, żółtka, mieszankę mączną, mleko sojowe i rodzynki. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać je w ciasto łyżką.

Ciasto przełożyć do formy posmarowanej margaryną bezmleczną i posypanej kaszą manną. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około godzinę, do ładnego zrumienienia.

Smacznego 🙂

5 komentarzy do “Babka waniliowa z rodzynkami”

Dodaj komentarz