Masz ochotę na pyszne, soczyste i słodkie muffiny karobowe z gorzką nutą czekolady. Wyjątkowe muffiny, do zrobienia na szybko, na smacznie, na zdrowo, czyli na zdrowie 🙂
Karob czyli mączka chleba świętojańskiego jest świetnym zastępnikiem kakao, często używanym przeze mnie, szczególnie przy diecie AIP. Zatem bierzemy się do pracy 🙂
Składniki na 12 muffinek:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka karobu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki oleju ryżowego
Dodatkowo:
1 duża gruszka
garść chipsów (kawałków) z gorzkiej czekolady, mogą być kupione w specjalnych sklepach z tortami i ciastami, ale może to być również zwykłe małe kawałeczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Na początku weź gruszkę, obierz (nie koniecznie) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W osobnych naczyniach należy dokładnie wymieszać składniki suche (mąka, płatki, proszek do pieczenia, cukier i karob) i mokre (jajko, mleko sojowe, olej ryżowy). Następnie wlać składniki mokre do suchych, niedokładnie wymieszać, dodać startą gruszkę i czekoladę i niezbyt dokładnie wymieszać.
Przełożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio
polubiłabym Twoje babeczki juz po pierwszym kęsie.
Ciekawe te muffiny no i na pewno zdrowe. Podobają mi się:)
z karobem to ja kupuję 😀 uwielbiam karob:)))
mmm pyszne 🙂
na początku przeczytałam "muffiny krabowe" i nie dość, że się trochę zdziwiłam to ucieszyłam jednocześnie, bo wybieram się w weekend na połów krabów i już szukam przepisów na to mięso 🙂 co nie zmienia faktu, że musiałam mieć niezłą minę gdy zorientowałam się o swoim błędzie 😀 muffinki piękne, a połączenie gruszki i czekolady należy do moich ulubionych 🙂 pozdrawiam ciepło!
Takich jeszcze nie jadłam! Poproszę więc o kilka na dzisiejszą kolację 😉
wyglądają wspaniale 😀
Nigdy nie robiłam nic z karobem, więc jestem zaintrygowana 🙂
gruszka, czekolada – świetne dodatki
Słodko, szybko i zdrowo. Jestem za! 🙂
Joanna Skoraczyńska – dziękuję 🙂
Dominika – proszę się nieustająco częstować 🙂
Ola – krabowe? fajny pomysł, wypróbuję :)))
i zazdroszczę tego połowu, nie pogardzę oczywiście zdjęciami :)))
Aga – yhy.. 🙂
margot – ma taki fajny posmak, prawda? 🙂
Majana – czy zdrowe? mam nadzieję, że tak, bo objadamy się nimi regularnie 🙂
asieja – smacznego i na zdrowie 🙂
Kaś – również jedne z moich ulubionych 🙂
burczymiwbrzuchu – warto spróbować choć raz, karob ma zupełnie inny smak niż kakao, tylko kolor taki sam 🙂
Ivka – popieram 🙂