Bułki owsiane piekę, kiedy zostaje mi nieco płatków ze śniadania. Są mięciutkie, mają chrupiącą skórkę i zachowują świeżość nawet do 5 dni. Zachęcam do spróbowania 🙂
Rozmaite wypieki znajdziesz na blogu w kategorii pieczywo. Jeśli jesteś smakoszem chleba, bułeczek itp własnej roboty zajrzyj tam koniecznie 🙂
Składniki na 12 bułek:
300 ml cieplej wody
25 gram świeżych drożdży
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 1/2 szklanki mąki pszennej (550)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanych płatków owsianych (można zastąpić mieszanką różnych płatków)
Dodatkowo:
otręby, płatki lub mąka do posypania bułek
Wykonanie:
Pierwsze, to należy przygotować zaczyn. A zatem do ciepłej wody dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki pszennej i zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować i pojawią się bąbelki (maszynowcy – zaczyn przygotowuję w dzieży).
Następnie do gotowego zaczynu drożdżowego dodać oba rodzaje mąki, sól, oliwę z oliwek i ugotowane płatki. Należy wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Robotem wyrabiałam je przez około 6 minut.
Uwaga! Ciasto może się lekko kleić, dobrze jest nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części (po 85-90 gram każda). Jeśli ciasto się klei posmarować ręce oliwą.
Na koniec należy uformować bułki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm, posypać otrębami, płatkami lub mąką i zostawić na około 40 minut do napuszenia.
Finalnie piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
Swietne! A skoro tak dlugo zachowuja swiezosc, to koniecznie musze je przetestowac.
Interesujący przepis, z chęcią zrobię 🙂
Bardzo apetyczne bułeczki 🙂
Piekne bułeczki śniadaniowe 🙂
Maggie – przetestuj i pochwal się jak się udały 🙂
kikimora – polecam 🙂
Majana – prawda? 🙂
Karolina – 🙂