Uwielbiam połączenie słodko-słone!
W tych delikatnych i kruchych ciasteczkach znajdziecie wszystko czego potrzeba do udanego podgryzania.
Proszę się częstować 🙂
Składniki na 24 ciasteczka:
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1/2 szklanki mąki pszennej (550)
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów solonych
50 gram gorzkiej czekolady
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
100 gram masła klarowanego o temperaturze pokojowej
1 jajko
Wykonanie:
Migdały solone* i czekoladę drobno posiekać.
W naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, płatki owsiane, rozdrobnione migdały, sodę, cukier, sól). Dodać masło klarowane i jajko szybko połączyć w jedną kulę. Dodać posiekaną czekoladę i sprawnie wmieszać ją w ciasto.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je lekko i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Smacznego 🙂
*mój sposób na siekanie migdałów – włożyć migdały do torebki, torebkę położyć między ścierkę kuchenną i pokruszyć migdały używając tłuczka do mięsa

Poproszę jedno takie cudne ciasteczko do kawy:)
i ja lubię słodko – słone
i nie tylko do chrupania
Fajne połączenie smaków. Ciasteczka musza być pyszne i chrupiące:)
solone migdały w ciasteczkach? Zaciekawiło mnie to 🙂
proszę się częstować 🙂
połączenie smaku słonego i słodkiego daje niesamowity efekt – tego trzeba spróbować 🙂