Słodko i kwaśno, kolorowo i apetycznie. Zapraszam na pyszne muffiny! 🙂
Składniki na 12 muffin:
Składniki suche:
1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki cukru trzcinowego
Składniki mokre:
2 jajka
1 szklanka mleka sojowego
1/4 szklanki oleju ryżowego
Dodatkowo:
1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki
3/4 szklanki czipsów z białej czekolady
Wykonanie:
W osobnych naczyniach dokładnie wymieszać składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych i niezbyt dokładnie wymieszać. Dodać szklankę porzeczki i pół szklanki chipsów czekoladowych i pobieżnie zamieszać.
Przełożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek, na wierzchu posypać każdą muffinę resztą porzeczek i czekoladowych chipsów.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio
Muffiny z porzeczkami są pyszne. Podobają mi się Twoje.
POzdrowienia:)
pysznie wygladaja! jak takie muchomorki! ^^
Fantastycznie wygladaja! Slodycz bialej czekolady musi swietnie wspolgrac z kwaskowatoscia porzeczek.
Pysznie wyglądają z tymi porzeczkami!
Kusisz, kusisz! Wyglądają niesamowicie!
muchomorki :)))
dziękuję za miłe słowa 🙂