Gofry tradycyjne, czyli takie klasyczne, prawie zupełnie, prawie, bo przygotowywane z mąki pełnoziarnistej.
Bardzo chrupkie, leciutkie i oczywiście pyszne. W sam raz na śniadanie w towarzystwie nie tylko owoców i kawy 🙂
Składniki na około 8 gofrów*:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 szklanki mleka ryżowego
1/2 szklanki oleju ryżowego
szczypta soli
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
Żółtka jaj ubić z na puszystą masę, wlewać powoli olej i mleko i cały czas ubijać.
Dalej ubijając masę dodawać stopniowo mieszankę mączną.
Ubić białka jaj na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką w ciasto.
Piec gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
*ilość gofrów zależna od wielkości gofrownicy
Wspaniałe gofry! No i te malinki do nich. Super:)
sliczne zdjecie, gofry bajeczne.
A mnie ostatnio gofrownica nie lubi…
Cudownie wyglądają! Aż chce się wgryźć w ekran komputera 😀
Wyglądają tak przyjemnie chrupiąco ;).
gofry!
mnie zawsze kojarzą się z wakacjami na d morzem..
Ale apetyczne. 🙂 Skusiłabym się na takie gofry o poranku!
Uwiebiam, gofry!!! Twoje wyglądaja baardzo smakowicie:-)
Lecę robić gofry, bo od samego patrzenia zrobiłam się głodna!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszne goferki, zaserwowałabym z bitą śmietaną 🙂