Dziecinnie proste i ulubione przez dzieci gofry z jabłkiem.
Trzeba je dobrze wypiec, żeby były chrupkie i zjadać jeszcze mocno ciepłe. Poza tym, nic dodać, nic ująć 🙂
Składniki na 8 gofrów*:
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 3/4 szklanki mleka ryżowego
- 1 duże jabłko
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju ryżowego do smarowania gofrownicy
Wykonanie:
Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie trzeba ich obierać).
Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać starte jabłka i połączyć w jednolitą masę.
Gofry piec w dobrze nagrzanej i lekko naoliwionej gofrownicy przez około 6 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
*ilość gofrów zależna od wielkości gofrownicy
Smakowite goferki. Ładnie wypieczone i jak pieknie muszą pachnieć z tymi przyprawami!:)
Dzieci na pewno były zadowolone ;D
ja robie bez imbiru:) naprawde smaczne mi wyszły ale dałam mieszankę mąk:)pozdraawiam
Świetne gofry, z jabłkiem jadłam pierwszy raz i są smaczne