Faworki bardzo delikatne

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Faworki na spirytusie, tak delikatne, że przenoszenie ich stanowi prawdziwą szkołę delikatności i wdzięku 🙂
Nie tylko na tłusty czwartek 🙂

Składniki na 2 stosy faworków:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (550)
3 żółtka
4 łyżki śmietany migdałowej
1 1/2 łyżki spirytusu
1 łyżeczka rozpuszczonego masła klarowanego

Dodatkowo:
2-3 kostki planty do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto, ja posiłkowałam się maszyną.

Ciasto podzielić na 4 części. Trzy części przykryć ściereczką, żeby ciasto nie wysychało, a jedną rozwałkować najcieniej jak tylko się da, nie podsypując ciasta mąką. 

Nożem lub radełkiem wycinać paski o szerokości około 2-2,5 cm i dowolnej długości (im krótsze tym wdzięcznej wyglądają :), ale nie dłuższej niż patelnia lub garnek, w którym będziemy smażyć faworki. W środku każdego paska zrobić nacięcie (jak na drugim zdjęciu zamieszczonym w tym przepisie) i wywijać ciasto przewlekając jego jeden koniec przez środek. 

Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia (tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, kiedy włożone do niego ciasto od razu otacza się pęcherzykami).
Do rozgrzanego tłuszczu wkładać faworki, jeden przy drugim. Smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia, licząc po około 30 sekund na jedną stronę.
Faworki wyjmować bardzo delikatnie i odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Faworki delikatne
Faworki delikatne

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

Makowiec drożdżowy na cieście Olgi

Pyszny makowiec, przepis na ciasto zdradziła nam Olga i robię je bardzo często. Świątecznie w formie makowców, codziennie w wersji bułek. Obie

3 Responses

  1. Ohhh…faworki… uwielbiam, twoje wyglądają na kruche i smaczne, dzięki za pomysł na dzisiejsze popołudnie[kto powiedział ,że można je jeść tylko w karnawale…

  2. Śliczne faworki! Lubię je robić w karnawale, ale oczywiście można robić i jeść cały rok 🙂
    Pozdrawiam serdecznie.
    Ps. Fajnie Cię widzieć tu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.