Pierogi pieczone z mięsem

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
pierogi_drozdzowe_mieso_
pierogi pieczone

Fenomenalne ciasto! Takie pierogi „chodziły za mną” bardzo długo, ale nie udało mi się stworzyć wersji godnej powtórzenia. Ta propozycja koronuje moje starania, teraz drożdżowe ciasto nadziewać będę na słodko i słono, warzywnie i nie. 
Dodatkowy atut pieczonych pierogów – można je lepić na mnóstwo sposobów, ale o tym wkrótce 🙂

Składniki na około 30 pierogów:
Składniki na ciasto:

1 1/2 szklanki mąki pszennej (550)
1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka sojowego (o temperaturze około 40 stopni Celsjusza)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 jajka
szczypta soli
8 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego (ok. 50 gram)

Składniki na nadzienie:

300-400 gram cielęciny
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
5-6 ziaren pieprzu czarnego
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 jajko
1 łyżka musztardy
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
sól i pieprz ziołowy do smaku

Dodatkowo:
1 małe jajko

Wykonanie:
Przygotować nadzienie: mięso zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zebrać szumowiny i dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz sól, pieprz, ziele angielskie w ziarnach i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Po ugotowaniu odstawić do przestudzenia.

Przygotować ciasto: przyrządzić zaczyn drożdżowy – w dużym naczyniu (maszynowcy w dzierży) wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki (550) i 2 łyżkami ciepłego mleka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Do rosnących drożdży dodać oba rodzaje mąki, jajka, ciepłe mleko, sól i wyrobić ciasto. Po w miarę dokładnym połączeniu się wszystkich składników dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie (maszynowo przez około 10 minut).
Naczynie z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Przestudzone mięso i warzywa zmielić w maszynce i wymieszać z jajkiem, musztardą oraz przyprawami.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra i wykrawać koła (o dowolnej średnicy). Każde koło nadziewać farszem, składać i zlepiać jak pierogi i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawić na 10 minut do lekkiego napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować pierogi z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 30 minut, do ładnego zrumienienia.

Podawać na gorąco z sosem typu tzatziki lub dowolną surówką.

pierogi_pieczone_mieso

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

Makowiec drożdżowy na cieście Olgi

Pyszny makowiec, przepis na ciasto zdradziła nam Olga i robię je bardzo często. Świątecznie w formie makowców, codziennie w wersji bułek. Obie

4 Responses

  1. Muszą być pyszne. Ja jadłam pieczone pierogi tylko raz w życiu, farsz był z zielonej soczewicy i nasion słonecznika – to wszystko co zapamiętałam, ale smakowały mi baardzo. Twoje są pięknie ulepione, także czekam na ten ciąg dalszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.