Bardzo czekoladowe i bardzo miętowe, bardzo pyszne i bardzo ładne, bardzo szybkie do pieczenia i bardzo szybkie do jedzenia. Jeśli odpowiadają Wam powyższe warunki to zapraszam 🙂
Składniki na 16 ciasteczek:
3/4 szklanki mąki orkiszowej (1850)
3/4 szklanki mąki orkiszowej (630)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
60 gram margaryny bezmlecznej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki chipsów z gorzkiej czekolady
1/4 szklanki świeżej mięty
Wykonanie:
Miętę drobno poszatkować.
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z cukrem, sodą i solą, dodać margarynę pociętą na drobne kawałki, jajko i ekstrakt waniliowy i szybko wyrobić ręką na jednolitą masę. Dodać czekoladowe chipsy i poszatkowaną miętę i ponownie wyrobić.
Formować okrągłe ciasteczka, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 1 centymetra.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 20 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
Widzę, że ostatnio dużo przepisów pojawia się z dodatkiem mięty.
Wspaniałe ciacha 🙂
jakie zgrabne! z pewnością bardzo szybkie do jedzenia 🙂
Śliczne;)
urocze ;]
i orzeźwiające. i pyszne.
i w ogóle, cudeńka!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Mnie odpowiadają jak najbardziej. Ciasteczka wyglądają pysznie.
Pozdrowienia:)
Mięta i czekolada- to coś dla mnie:) idealne połączenie i rzeczywiście super wyglądają.
ale pycha! 🙂 mogę jedno?
pochrupalabym sobie te pychotki:)
Moje ulubione połączenie :))
Grażyna – mięta mnie zniewoliła, widocznie nie tylko mnie 🙂
Kaś – niestety :)))
Monisia – dziękuję 🙂
Majana – cieszę się 🙂
Karmel-itka. – dziękuję 🙂
niezbytperfekcyjnapanidomu – ja jestem zakochana w tym połączeniu 🙂
Niebieska Pistacja – proszę! ile dusza zapragnie i żołądek wytrzyma 🙂
aga – zapraszam 🙂
Aurora – 🙂