Kolejna prosta do wykonania, ale bardzo fajnie smakująca zupa na bazie pora. Polecam zabieganym i ciekawym nowych, smakowych wrażeń.
Składniki na 6-8 porcji:
1 duży por (część biała i jasno zielona)
1 1/2 szklanki ugotowanego drobnego makaronu
2 łyżki masła klarowanego
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka bulionu wegetariańskiego
8 szklanek wody
1/2 łyżeczki curry
4 łyżki majeranku
6-8 łyżek śmietany sojowej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło klarowane, dodać por pokrojony w półplasterki i chwilę poddusić, od czasu do czasu mieszając.
Zalać wrzącą wodą, dodać bulion wegetariański, sól i pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Makaron ugotować, odcedzić i dodać do ugotowanego pora. Do zupy dodać przecier pomidorowy i curry, wymieszać i zagotować.
Zupę podawać ze śmietaną sojową i majerankiem.
Smacznego 🙂
pora na pora 😉 a w zupie sama cuda! skąd wziąć śmietanę sojową? 😉
Fajna zupa, musi być pyszna 😀
Świetna…i wege! Mniam!
ja uwielbiam pora i często gotuję z nim zupy
por i makaron w zupie? zapowiada się ciekawie 🙂
smaczna musi byc ta zupka::)
piękne zdjęcie ;]
hmm… bardzo ciekawa zupka.
slyvvia – nawet nie wiesz jak bardzo! Mężczyzna już stwierdził, że zrobiłam jej za mało 🙂
Magda – eko sklepy i eko działy w marketach 🙂
Trzcinowisko – tak wyszło 🙂
bryssska – ja kiedyś pora omijałam szerokim łukiem, do czasu aż odkryłam jego możliwości 🙂
aga – acha 🙂
Paula – tak właśnie 🙂
Karmel-itka. – dziękuję 🙂
Fajna ta zupa i ten makaron – zjadłabym chętnie.
oooo w mojej obecnej sytuacji zyciowej..przepis wrecz idealny:) szybki i zdrowy:)
Ale mam pytanko: lyzka bulionu..to znaczy? z torebki?
Kasinka – częstuj się 🙂
smacznydom – dokładnie to ze słoika 😉
bulion wegetariański to sproszkowane przyprawy, bez dodatków chemicznych, glutaminianu sodu i barwników
Oj, to by mi smakowało ! Lubię bardzo pory 🙂