Aromatyczna zupa o ciekawym smaku, która bardzo przypadła nam do gustu. Może i Wam posmakuje? 🙂
Składniki na 4-6 porcji:
2 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
2 szklanki ugotowanej cieciorki*
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 duży pomidor
1/4 szklanki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
6-8 szklanek wody
Dodatkowo:
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekaną kapustę, ugotowaną cieciorkę, ziemniaki i pomidora pokrojonego w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty ząbek czosnku, słodką paprykę i sól i całość zalać wrzącą wodą 2 centymetry nad powierzchnię składników.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.
Po ugotowaniu połowę zupy odlać i zmiksować na gładką masę, następnie zmieszać z pozostałą częścią.
Podawać na gorącą udekorowaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
*1 szklankę suchej cieciorki zalać 3 szklankami wody i zostawić na 10-14 godzin (najlepiej na noc) do namoczenia, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości przez około 1 godzinę
Zupa wygląda przepysznie. Z chęcią bym taką zjadła.
prawdziwie wiosenne cudeńko! z chęcią zjadłabym miseczkę takiej zupy.
Miłego wieczoru!
Bardzo lubię zupy z białej kapusty z dodatkiem pomidorów. A z ciecierzycą jeszcze nie próbowałam. W sumie to w ogóle nigdy jej jeszcze nie jadłam…
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
to ja poprosze miseczke zupki:)
bardzo fajna.
baaaardzo ;]
Ag Pe – proszę, częstuj się 🙂
mopswkuchni – ciecierzyca jest bardzo smaczna i ma wiele zastosowań, więc polecam (nie napiszę, że jest zdrowa, bo co to taki dziecinny argument 🙂
EVE – smacznego i dobrego dnia! 🙂
aga – proszę bardzo 🙂
Karmel-itka. – :))