Zupa kartoflanka przygotowywana jest, jak sama nazwa wskazuje, na bazie ziemniaka 🙂
W moim wydaniu jest to zupa bardzo prosta i szybka do przygotowania. Gęsta, ale nie zawiesista, dobrze przyprawiona, nie zabielana, za to mocno zielona 🙂
Składniki na 4-6 porcji:
8 szklanek wody
4 łyżki oliwy
8 sporych ziemniaków
2 marchewki
1 duża cebula
100 gram wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zagotować wodę z 2 łyżkami oliwy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, sól i pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy. Dodać do zupy razem z oliwą i dalej gotować na wolnym ogniu.
Boczek drobno pokroić i wysmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, ale bez wytopionego tłuszczu i zagotować.
Dodać przeciśnięty czosnek i zdjąć zupę z ognia.
Podawać na gorąco z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Smacznego 🙂
lubie taka zupke, z duza iloscia warzyw, natka… Twoja jest pycha:)
Zupa ziemniaczana? Tylko taka jak Twoja, że łyżka staje od mnogości warzyw. Ale boczkowi mówimy nie 🙂
Miseczkę takiej zupki, to ja zawsze chętnie… 🙂
mogę miseczkę tej pięknej, zielonej i pachnącej z ekranu zupy? mniam:)
a mi się podoba dodanie boczku do zupki!!! bardzo fajna zupka!!! pozdrawiam
uwielbiam zupy z ziemniaczkami.
a kartoflankę to już czczę ponad wszystkie ;]
wieki całe nie jadłam takiej zupy 🙂
dziękuję dziewczęta i cieszę się, że zupa i Wam przypadła do gustu 🙂
Kubełek Smakowy – ja dla tej zupy zrobiłam właśnie wyjątek i dodałam boczek 🙂
w tym względzie zgadzam się z pieguskiem1976 🙂
piegusek 1976 – 🙂