Puree z dyni to baza – do przygotowania zup i sosów, wszelkich wypieków i deserów. Wykonanie jest banalne, a skala zastosowań zdumiewająca. Zapraszam 🙂
Składniki:
dowolna ilość dyni
Wykonanie:
Dynię obieramy i kroimy na kawałki o wielkości około 3 na 6 centymetrów.
Układamy na płasko w naczyniu żaroodpornym lub bezpośrednio na blaszce, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
Pozostawiamy pod folią do ostygnięcia.
Dynię rozgniatamy widelcem i przekładamy do szklanego naczynia. Puree z dyni można przechowywać w lodówce do 7 dni, można też je mrozić.
Przed – smacznego 🙂
Masz racje – wykonanie banalnie proste, a ilosc zastosowan praktycznie nieskonczona, prawda?
Pozdrawiam serdezcnie!
Bea – prawda!
równie serdecznie pozdrawiam 🙂