Skoro nazwa zdradza wszystkie szczegóły, to ograniczę się do krótkiego – warto! 🙂
Ciasto:
2 szklanki mąki żytniej (1850) + mąka do podsypania blatu
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
1 jajko
1 łyżka octu jabłkowego
150 ml wody
2 łyżki margaryny bezmlecznej
Nadzienie:
2 łyżki oleju
3 szklanki kurek
1/2 szklanki suszonych pomidorów
1/2 szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
Dodatkowo:
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
duży pęczek rukoli
Wykonanie:
Przygotować ciasto: w naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki, dodać jajko, ocet, wodę i szybko wyrobić. Dodać margarynę i wyrabiać ciasto 10 minut maszynowo lub 20 minut ręcznie. Ciasto będzie lekko klejące.
Przykryć i wstawić na 15 minut do lodówki.
Wyjąć, blat grubo podsypać mąką razową i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30×40 centymetrów. Przykryć ściereczką i zostawić na około 30 minut do przeschnięcia.
Przygotować nadzienie: na patelni rozgrzać oliwę i poddusić kurki (rozdrobnić tylko duże sztuki), aż do odparowania płynu, dodać suszone pomidory pokrojone w paski, posiekane niezbyt grubo orzechy, 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów i dobrze wymieszać.
Ciasto posmarować, używając pędzla, zalewą z suszonych pomidorów, wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku.
Przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Na talerzu ułożyć umyte i osuszone liście rukoli, na nich położyć pokrojoną w plastry roladę i pokropić zalewą z suszonych pomidorów.
Smacznego 🙂
rewelacja!
wygląda szłowo. i pod względem zawartości składników… pyszne!
mmm… ale nam serwujesz pysznosci:) pycha:)
świetny pomysł na razową roladę! z pewnością jest pyszna!
Zdjęcie tak piękne jak jego obiekt smakowity 🙂
Kasia – Pabianice
Karmel-itka – dzięki 🙂
aga – smacznego 🙂
Paula – zapraszam do skosztowania 🙂
Kasia – dziękuję 🙂