Moja ulubiona pasta! Od zawsze!
Jeśli znacie przepisy, które mogą ją zdetronizować to proszę o informację, jestem otwarta na zmianę zdania, ale póki co – to jest TA pasta 🙂
Składniki na 4-6 porcji:
8-10 średnich, twardych pieczarek
5 dużych jaj
pęczek szczypiorku
4-6 łyżek majonezu
sól i pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Pieczarki obrać, zalać wrzątkiem i gotować przez około 20-25 minut. Po wystygnięciu pokroić w drobną kostkę.
Jajka ugotować na twardo (minimum 5 minut od momentu zagotowania wody). Po wsytygnięciu obrać i również pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki i jajka można też posiekać mechaniczne, ale moim zdaniem lepszy smak ma pasta krojona ręcznie.
Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
W naczyniu wymieszać pieczarki, jajka i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem.
Podawać z chlebem.
Smacznego 🙂
Ja zamieniam pieczarki na drobiową wędlinę – i taką mogę jeść w ogóle łyżkami na sucho bez chleba 😛
nie dziwię się, że ulubiona.
niezwykle apetyczna.
z chlebkiem mniam mniam
bardzo lubie taka paste, a tak dawno jej nie robilam:)
Arvén – z wędliną nie próbowałam, może kiedyś.. 🙂
Karmel-itka – prawda? 🙂
aga – do dzieła 🙂
Paula – ze świeżym albo opieczonym! mniam 🙂
oo, ja robię podobna, ale tylko jajeczną, bez pieczarek. A to fajny pomysł na dodanie grzybów.