Barszcz czerwony

Pyszny barszcz czerwony z dodatkiem kwasu buraczanego. Wyborny smak i zapach, piękny kolor. Prosto ale uroczyście. Idealne danie na stół Wielkanocny. Zapraszam 🙂

Składniki na 6-8 porcji:

  • 6-8 buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (ciemno zielona część)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • sól, czarny pieprz, ziele angielskie do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 1/2 litra kwasu buraczanego

Wykonanie:
Buraki obrać, zalać wodą tylko tyle, żeby je przykryć i ugotować pod przykryciem do miękkości.
Pozostałe warzywa na barszcz (marchew, pietruszka, seler i por) obrać, grubo pokroić, zalać wodą tylko do przykrycia warzyw i ugotować do miękkości pod przykryciem, z dodatkiem soli, pieprzu i ziela angielskiego.

Ugotowane do miękkości warzywa odcedzić, zlewając wywar do jednego garnka. Marchew, pietruszkę, seler i por odłożyć (można użyć ich do sałatki lub nadzienia do pierogów/naleśników, pasztetu itd).
Buraki pokroić w kostkę i dodać do wywaru.

Kwas buraczany wlać do wywaru i podgrzewać barszcz na wolnym ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Przed podaniem do dodać przeciśnięty czosnek i doprawić pieprzem ziołowym do smaku.

Barszcz można a nawet trzeba 🙂 podawać z uszkami, pierogami lub innymi pysznościami.

Smacznego 🙂

Propozycja podania barszczu

7 komentarzy do “Barszcz czerwony”

  1. Barszczyk czerwony jest pyszny. Uwielbiam.:)
    Mnie się bardziej kojarzy z Bożym Narodzeniem niż z Wielkanocą, ale w sumie nic nie stoi na przeszkodzie, by tę pyszną zupę zjadać też na Wielkanoc:)
    Pozdrowienia

    Odpowiedz
  2. ubóstwiam barszcz czerwony! z pierogami, uszkami, krokietami, z chlebem i nawet tylko ze smakiem, a kwas buraczany czasami zastępuje octem lub zalewą z kiszonych ogórków 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz