Polska Wigilia obfituje w proste a zarazem pyszne dania.
Kapusta z grochem i dodatkiem grzybów należy do kanonu potraw serwowanych 24 grudnia. Niewiele składników i proste wykonanie przekłada się na wyrazisty smak i aromat. Zaletą tej potrawy jest możliwość wcześniejszego przygotowania i przechowania przez 3-4 dni w lodówce, można ją również mrozić.
Składniki na 8-10 porcji:
1 kg kiszonej kapusty
2 szklanki całego, łuskanego grochu
1 duża cebula
5-6 suszonych grzybów
4 łyżki oleju ryżowego
4-6 łyżek majeranku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Początkowo, groch kilkakrotnie wypłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia na 12 godzin (najlepiej na noc).
W międzyczasie grzyby opłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą i podobnie jak groch zostawić do namoczenia.
Ważne jest teraz – więc odlać wodę w której moczył się groch, zalać go świeżą wodą, dodać sól, pieprz i majeranek i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez około 1 godzinę).
Następnie grzyby zagotować w wodzie w której się moczyły i odcedzić, zostawiając wywar.
Można już, kapustę drobno pokroić, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pozostaje, cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i razem gotować przez około 1 godzinę.
Na koniec ugotowane do miękkości groch i kapustę połączyć ze sobą i razem podgotować jeszcze przez około 30 minut na wolnym ogniu.
Ostatecznie, kapusta z grochem gotowa! Można już podawać, najlepiej na gorąco.
Pozostaje życzyć tylko .. Smacznego 🙂
Bardzo to lubię. Niby nic szczególnego, a smak – genialny.
Uwielbiam to danie:) Idealnie wigilijne:)
wiesz, że nigdy nie jadłam?
u nas w domu króluje kapusta z grzybami. najlepiej leśnymi.
Ten zapach, aż tu go czuję 🙂 Moja babcia taką robi, jest świetna.
Przyznam, że takiej kapusty z grochem nigdy nie jadłam, ale uwielbiam kapuściane dania, więc jestem pewna, że propozycja przypadłaby mi do gustu 🙂
i już pachnie świątecznie!
Majana – 🙂
noresay – właśnie, niby nic szczególnego, a na święta (do zamrożenia) nic nie zostało 🙂
Karmel-itka. – u nas też królowała kapusta z grzybami, ale została nieco przesunięta i zmieściła się jeszcze ta z grochem 🙂
slyvvia – ach, babci wyrób jest najlepszy! 🙂
burczymiwbrzuchu – spróbuj się przekonać 🙂
wilczyca-Aga – otóż tak :))