Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Botwinka z jajkiem

Botwinka z jajkiem to zupa na pierwsze dni maja, kiedy na bazarach pojawiają się pierwsze nowalijki, a my, spragnieni świeżości, chętnie sięgamy po dopiero-co-wyrośnięte, soczyste warzywa. 

Składniki na 6-8 porcji:
8-10 szklanek wody
2 pęczki botwinki
1 pęczek młodego szczypiorku
3-4 ząbki młodego czosnku
4-6 ziemniaków
2 jajka
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka bulionu wegetariańskiego
1 szklanka śmietany sojowej
natka pietruszki
sól do smaku

Wykonanie:
Młode buraki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, dodać 1 łyżkę bulionu wegetariańskiego, sól do smaku i gotować przez około 15 minut.
Liście botwinki z łodygami dokładnie umyć i pokroić w paski. Szczypior z młodą cebulą posiekać. Dodać do podgotowanych buraków razem z przeciśniętym czosnkiem i dalej gotować przez około 5 minut. Dodać sok z cytryny, zagotować i wyłączyć gaz.
Dodać śmietanę.

W oddzielnym garnku ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody ziemniaki pokrojone w kostkę.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.

Botwinkę podawać na gorąco z ziemniakami, udekorowane jajkiem i natką pietruszki.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Popularna dzisiaj ta zupka na blogach. Ale nie dziwię się, sama bym zrobiła i zjadła 🙂 http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

  2. Odpowiedz

    No proszę, u mnie botwinka, u Ciebie botwinka 🙂 Smaczna zupka 🙂

    • aga, 2011-05-13, 18:14

    Odpowiedz

    mniam, mniam… lubie taka zupke:)

  3. Odpowiedz

    Bardzo lubię botwinkę, w tym roku jeszcze nie robiłam . Mam nadzieję, że po obejrzeniu Twojej się zmobilizuję 🙂

    • Paula, 2011-05-14, 10:41

    Odpowiedz

    wyśmienicie się prezentuje 🙂

  4. Odpowiedz

    grazyna – zalecam mobilizację, póki czas 🙂

    aga – ja również 🙂

    Paula – dziękuję 🙂

  5. Odpowiedz

    uwielbiam botwinkę, koniecznie muszę sobie zrobić

  6. Odpowiedz

    bryssska – zrób koniecznie 🙂

    • aga, 2011-05-21, 08:45

    Odpowiedz

    bardzo lubie taka zupke:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.