Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Paluchy z czarnuszką na słono

Paluchy – bardzo proste do wykonania i podania, fajnie chrupkie, lekko ostre, idealne na przegryzkę, świetnie komponują się ze sfermentowanymi napojami 😉 
Takie w sam raz 🙂

Składniki na 2 blaszki:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1/4 szklanki mleka orkiszowego
10 gram świeżych drożdży
100 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki (opcjonalnie)
2 łyżki czarnuszki

Wykonanie:
Przygotować zaczyn drożdżowy: w dużym naczyniu (maszynowcy w dzierży) wymieszać ciepłe* mleko orkiszowe z drożdżami oraz 1 łyżką mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć, czyli na około 5-10 minut.

W średniej wielkości naczyniu wymieszać resztę mąki z solą i pieprzem ziołowym i szybko wgnieść margarynę bezmleczną (tak samo jak przy cieście kruchym, czyli najpierw poszatkować je nożem, a następnie krótko zagnieść, aż powstaną grudki).

Do rosnącego zaczynu dodać mieszankę mączną oraz żółtko i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut w ciepłym miejscu.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą szybko przegnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości około 3-4 milimetrów**, posmarować rozbełtanym białkiem, posypać połową czarnuszki i pokroić w paski o szerokości około 6-8 milimetrów.

Paski układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1/2 centymetra. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 15 minut lub do ładnego zrumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*około 40 stopni Celsjusza
**im cieńsze ciasto tym bardziej chrupkie paluchy

  1. Odpowiedz

    Ale pyszności 🙂 Muszę koniecznie takie paluchy spróbować 🙂

    • aga, 2011-05-24, 04:48

    Odpowiedz

    fajne, pochrupalabym sobie:)

  2. Odpowiedz

    Ślicznie wyglądają, i dodatek czarnuszki wspaniały! Pozdrawiam:)

  3. Odpowiedz

    wow, pysznie wyglądają! Częstuję się

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

  4. Odpowiedz

    lubię takie przekąski. świetne na imprezy czy jako podchrupywacz w ciągu dnia;)

    • Magda, 2011-05-24, 08:57

    Odpowiedz

    Mhmmm, ta czarnuszka:)

  5. Odpowiedz

    dziękuję za miłe komentarze 🙂

    Panna Malwinna – ach te podchrupywacze podstępne! stoi sobie cały stos paluchów, i nagle zostaje jeden :))

  6. Odpowiedz

    byłam u kawy, chciałam spróbować jednego i niestety na jednym się nie skończyło:)))
    doskonale się je chrupało:)

  7. Odpowiedz

    Zamawiam sobie takie Paluszki u Ciebie 😉 Mam nadzieję, że nie będę musiała zbyt długo czekać ;-D Super wersja!

    http://www.przysmakiewy.pl

    • Paula, 2011-05-25, 19:23

    Odpowiedz

    uwielbiam czarnuszkę, więc na te paluchy już mam smaka 🙂

  8. Odpowiedz

    Paula – ja czarnuszke odkryłam przypadkiem i bardzo przypadła mi do smaku 🙂

    Biedr_ona – mówisz, masz 🙂

    mrufkazet – przyznałaś się, wybaczam Ci :)))

  9. Odpowiedz

    Jakie fajne te paluszki. Takie smaki to ja lubię. Zaznaczę sobie przepis i zrobię mojemu tacie – będzie zachwycony 🙂

  10. Odpowiedz

    OlaCruz – na pewno! pozdrowienia dla Was 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.