Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Pancakes z brzoskiwnią

Kolejny cudnie powolny poranek. Kolejne delikatne, soczyste i zdrowe pancakes. Czy muszę dodawać, że są bardzo łatwe do przygotowania?
Placuszki bardzo dobrze smakują również na zimno, może podczas pikniku? Koc w kratkę, zbożowa kawa w termosie, szum wody lub drzew… 🙂

Składniki na około 32 placuszki:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka orkiszowego
1 duże jajko
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki margaryny bezmlecznej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 duża brzoskwinia

Wykonanie:
Brzoskwinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

W drugim naczyniu rozbełtać jajka, dodać rozpuszczoną margarynę bezmleczną i mleko orkiszowe.

Mieszanki dokładnie wymieszać, na koniec dodać startą brzoskwinię. 

Pancakes smażyć z obu stron na suchej patelni.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Uwielbiam takie pancakes. Pyszne i takie zdrowe 😀

  2. Odpowiedz

    Ja też bardzo lubię takie śniadania! Twoje wyglądają niesamowicie puszyście 🙂 Pozdrawiam!

  3. Odpowiedz

    Pancakes – idealne śniadanie, i do tego jeszcze z letnimi owocami…:)

    • Pinka, 2011-07-30, 18:52

    Odpowiedz

    a jakiej margaryny bezmlecznej używasz? i czy można ja zastąpić olejem ale w jakiej proporcji 🙂

  4. Odpowiedz

    Witam!
    Blog został nominowany przeze mnie do nagrody- One lovely blog award! 🙂

    http://doctor-makeachange.blogspot.com/

  5. Odpowiedz

    I jak tu nie spróbować? Pankejki to jedno z lepszych śniadań, jakie można sobie zafundować. 🙂

  6. Odpowiedz

    super śniadanko;)i dużo cieawych przepisów,bede wpadac,pozdrawiam.

  7. Zawsze chciałam sprobować pancakes w iście amerykańskim stylu.Widzę, że Twój blog w tym pomoże =)
    buźka

  8. Odpowiedz

    dziękuję za komentarze, wakacje pochłonęły mnie bez reszty.. :)))

    Doctor – dziękuję za nominację, pewnie już po zabawie, ale bardzo mi miło że o mnie pamiętałaś 🙂

    Pinka – na rynku jest sporo margaryn nie zawierających laktozy 🙂
    jeśli bardzo chcesz to zastąp ją masłem klarowanym, olejem jak bardzo się uprzesz też możesz (2-3 łyżki)

    Jedyna singielka – zapraszam :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.