Ach jakie fajne mieliśmy śniadanie!
Gofry ryżowe posypane porzeczką – czerwoną, i jednocześnie słodko-kwaśną. Dla chętnych, dodatkowo, syrop z agawy. Na samą myśl moje ślinianki przystępują do pracy 🙂
A Was zapraszam do udania się po gofrownicę i życzę smacznego 🙂
Składniki na około 10 gofrów*:
1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 szklanka kleiku ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 szklanki mleka ryżowego
4 łyżki roztopionego masła klarowanego
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z kleikiem, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem waniliowym.
W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mlekiem ryżowym i roztopionym masłem klarowanym.
Wlać składniki mokre do suchych i dobrze wymieszać.
Białko jaja ubić i delikatnie wmieszać w ciasto.
Gofry piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
*ilość gofrów zależna od wielkości gofrownicy
7 komentarzy
Przeskocz do formularza komentarzy
Ciekawy pomysł 🙂 Na zdjęciu wyglądają na chrupiące, więc chyba wypróbuję 🙂
Również robiłam w weekend gofry:), ale biszkoptowe:) Twoje wyglądają na baaardzo chrupiące:) Podobają mi się:)
Ryżowych jeszcze nie jadłam;)
Faktycznie zdają się baaaardzo chrupiące 🙂
uwielbiam gofry, ale ryzowych jeszcze nie jadłam. pozdrawiam! 🙂
Ryżowych gofrów nigdy nie jadłam. Pięknie i smacznie wyglądają.
Pozdrowienia:)
polecam gorąco! 🙂