Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Gofry ryżowe

Ach jakie fajne mieliśmy śniadanie!
Gofry ryżowe posypane porzeczką – czerwoną, i jednocześnie słodko-kwaśną. Dla chętnych, dodatkowo, syrop z agawy. Na samą myśl moje ślinianki przystępują do pracy 🙂
A Was zapraszam do udania się po gofrownicę i życzę smacznego 🙂

Składniki na około 10 gofrów*:
1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 szklanka kleiku ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 szklanki mleka ryżowego
4 łyżki roztopionego masła klarowanego

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z kleikiem, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem waniliowym.
W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mlekiem ryżowym i roztopionym masłem klarowanym.
Wlać składniki mokre do suchych i dobrze wymieszać.
Białko jaja ubić i delikatnie wmieszać w ciasto.

Gofry piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

*ilość gofrów zależna od wielkości gofrownicy

  1. Odpowiedz

    Ciekawy pomysł 🙂 Na zdjęciu wyglądają na chrupiące, więc chyba wypróbuję 🙂

    • Gula, 2012-07-30, 08:09

    Odpowiedz

    Również robiłam w weekend gofry:), ale biszkoptowe:) Twoje wyglądają na baaardzo chrupiące:) Podobają mi się:)

  2. Odpowiedz

    Ryżowych jeszcze nie jadłam;)

  3. Odpowiedz

    Faktycznie zdają się baaaardzo chrupiące 🙂

    • Ola, 2012-07-30, 13:38

    Odpowiedz

    uwielbiam gofry, ale ryzowych jeszcze nie jadłam. pozdrawiam! 🙂

  4. Odpowiedz

    Ryżowych gofrów nigdy nie jadłam. Pięknie i smacznie wyglądają.
    Pozdrowienia:)

  5. Odpowiedz

    polecam gorąco! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.