Tarty ostatnio przypadły mi do gustu – ciasto przygotowuje się szybko, nadzienie niewiele dłużej, a jeszcze jak mamy pod ręką kurki (które w tym roku obrodziły wyjątkowo) to nie pozostaje nam nic innego jak zakasać rękawki i spędzić te kilkanaście minut w kuchni, żeby potem objadać się ze smakiem 🙂
Składniki na blaszkę o średnicy 24-28 centymetrów:
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej (1400)
1 szklanka mąki pszennej (450)
100 gram margaryny bezmlecznej
1/4 szklanki śmietany ryżowej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
4 szklanki kurek
1 duża cebula
2 łyżki masła roślinnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka kolendry
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
2 jajka
1/2 szklanki śmietany ryżowej
Wykonanie:
Przygotować ciasto: do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól, dodać margarynę i posiekać ją nożem na jak najmniejsze kawałki, obtaczając je w mące. Dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Wyłożyć blaszkę ciastem, wyżej wyklejając boki, nakłóć widelcem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Przygotować nadzienie: margarynę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone kurki i cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż do odparowania płynu. Dodać natkę pietruszki, kolendrę i przyprawy, wymieszać i odstawić.
Przygotować sos: 2 jajka rozbełtać ze śmietaną, opcjonalnie można dodatkowo wmieszać (ja z reguły tak robię) nieco przypraw i ziół, tych samych, które dodajemy do nadzienia.
Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto, zalać sosem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Smacznego 🙂
Zrezygnowałabym tylko z cebulki, ale.. to da się załatwić, nie?:)
Bardzo, bardzo podoba mi się ten przepis. Czy zjem w tym roku jeszcze kurki… Mam nadzieję… Powiedz skąd śmietana ryżowa?
Ciepło pozdrawiam:)
tarty są na prawdę fenomenalne. ile można nimi robić wariacji;)
Twoja apetyczna strasznie
Panna Malwinna – prawda? 🙂
ewelajna – śmietanę ryżową kupuję w sklepie ze zdrową żywością, jest najlepsza jeśli nie chcemy wpływać na smak potrawy
Olciaky – jak nie, jak tak :))
Taka tarta musi być przepyszna 🙂
Joanno – nie musi, ale jest :)))
Coś czuję, że jest pyszna:)