Bardzo fajny sposób na połączenie warzyw i kurek, dodatek papryki chilli oraz sosu tabasco sprawia, że potrawa wpada w meksykańskie rytmy – bardzo ciekawe i porywające połączenie 🙂
Składniki na 4-6 porcji:
4 szklanki kurek
4 łyżki oleju
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka chilli
1 puszka krojonych pomidorów lub 4 pomidory pokrojone w kostkę
1 mała puszka kukurydzy
1/2 szklanki natki pietruszki
1 łyżeczka sosu tabasco
sól i pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Kurki oczyścić, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić kurki, aż do całkowitego odparowania płynu, od czasu do czasu mieszając.
Dolać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i poddusić przez około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
Po tym czasie dodać papryki pokrojone w cienkie paski i dalej dusić.
Po około 5 minutach dodać pomidory i kukurydzę i dusić kolejne 5 minut. Warzywa powinny pozostać chrupkie.
Na koniec dodać przyprawy i sos tabasco, dobrze wymieszać, poddusić jeszcze 2 minuty i wyłączyć ogień. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zamieszać.
Podawać z ryżem, najlepiej czarnym.
Smacznego 🙂
pięknie podane. i kolory.. jesienne.
Piękne zdjęcie! Bardzo mi się ten przepis podoba, bo przez dodanie kurek, duszone warzywa zyskują na ciekawej nucie smakowej! Do tego jestem amatorką czarnego ryżu… Pozdrawiam.
Wspaniałe zdjęcie, przepis bardzo oryginalny i te kolory bardzo apetyczne…
wspaniałe kolory!
asieja – jesienne powiadasz? może zmienię zdjęcie na czarno-białe, żeby nie było na mnie z tą jesienią 🙂
Kinga – też bardzo lubię czarny ryż 🙂
Paula – prawda? 🙂
Justyna – uff, dziękuję! jak dobrze, że nie wszystkim się jesień zaraz kojarzy :)))
Śliczne zdjecia pokazujesz na blogu, szkoda, ze nie w większym formacie! Całosć strasznie apetycznie wygląda, podobnie z resztą jak np. zupa z buraków z pierwszego postu.
Pozdrawiam ciepło!
Ania vel Vespertine – dziękuję 🙂
myślisz, że większy format byłby lepszy, dlaczego?
pytam, bo chętnie się czegoś dowiem 🙂