Grzyby, grzyby, grzyby!
Ostatnio urządziliśmy sobie szybkie grzybobranie, nazbieraliśmy tyle grzybów, że jemy je teraz codziennie, suszymy, przerabiamy, a i tak wciąż myślę o kolejnych zbiorach 🙂
Wczoraj ugotowałam zupę grzybową ze świeżych prawdziwków i podgrzybków. Duże sztuki trafiły do suszenia, a małe prosto do garnka z wodą 🙂
Składniki na 4-6 porcji:
5 szklanek wody
3 szklanki świeżych prawdziwków i podgrzybków
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 duża cebula
4-5 średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy
kilka ziarenek czarnego pieprzu
parę ziarenek ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
sól do smaku
Dodatkowo:
4-6 łyżek śmietany sojowej
4-6 łyżek natki pietruszki
Wykonanie:
Grzyby dokładnie umyć, większe sztuki pokroić i ugotować w małej ilości wody. Następnie grzyby odcedzić, zalać 5 szklankami świeżej wody i powoli gotować.
Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć warzywa przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, i wrzucić do zupy.
Cebulę pokroić w kostkę, wlać 2 łyżki oliwy na patelnię, podsmażyć jak wyżej i wrzucić do zupy.
Dodać sól i wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, po czym gotować ją jeszcze przez około 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Przed podaniem udekorować śmietaną sojową i natką pietruszki.
Smacznego 🙂
ja też chcę górę grzybków! i zupkę;)
tyle wokół grzybowego kuszenia.. a u mnie w Domu ani jednego prawdziwka. ani podgrzybka..
Panna Malwinna – dla chcącego… 🙂
asieja – zapraszam do lasu 🙂
Trochę się boję grzybów, ale jakbyś Ty mnie poczęstowała, to bym nie odmówiła 🙂 Bardzo zachęcająco wygląda Twoja zupa grzybowa.
zazdroszczę Ci tych grzybów 🙂
jak ja chcę na grzyby! może w tę niedziele… O. coś napomykał…;]
zupka zapowiada się baaardzo smakowicie ;]
Paula – pachnie cały dom 🙂
OlaCruz – będę o Tobie pamiętać przy następnym grzybowym daniu 🙂
Karmel-itka – skoro O. już napomykał, to wystarczy utwierdzić Go w przekonaniu, że to jest bardzo dobry pomysł! 🙂
zupka grzybowa ze swiezych grzybkow jest cudownie pyszna:) Twoja wyglada bardzo zachecajaco:)
Osobiście lubię bardziej zawiesiste, ale chętnie bym pochlipała i Twojej:)
Buźka