Grzyby, grzyby, grzyby!
Ostatnio urządziliśmy sobie szybkie grzybobranie, nazbieraliśmy tyle grzybów, że jemy je teraz codziennie, suszymy, przerabiamy, a i tak wciąż myślę o kolejnych zbiorach
Wczoraj ugotowałam zupę grzybową ze świeżych prawdziwków i podgrzybków. Duże sztuki trafiły do suszenia, a małe prosto do garnka z wodą
Składniki na 4-6 porcji:
5 szklanek wody
3 szklanki świeżych prawdziwków i podgrzybków
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 duża cebula
4-5 średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy
kilka ziarenek czarnego pieprzu
parę ziarenek ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
sól do smaku
Dodatkowo:
4-6 łyżek śmietany sojowej
4-6 łyżek natki pietruszki
Wykonanie:
Grzyby dokładnie umyć, większe sztuki pokroić i ugotować w małej ilości wody. Następnie grzyby odcedzić, zalać 5 szklankami świeżej wody i powoli gotować.
Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć warzywa przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, i wrzucić do zupy.
Cebulę pokroić w kostkę, wlać 2 łyżki oliwy na patelnię, podsmażyć jak wyżej i wrzucić do zupy.
Dodać sól i wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, po czym gotować ją jeszcze przez około 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Przed podaniem udekorować śmietaną sojową i natką pietruszki.
Smacznego
ja też chcę górę grzybków! i zupkę;)
tyle wokół grzybowego kuszenia.. a u mnie w Domu ani jednego prawdziwka. ani podgrzybka..
Panna Malwinna – dla chcącego…
asieja – zapraszam do lasu
Trochę się boję grzybów, ale jakbyś Ty mnie poczęstowała, to bym nie odmówiła
Bardzo zachęcająco wygląda Twoja zupa grzybowa.
zazdroszczę Ci tych grzybów
jak ja chcę na grzyby! może w tę niedziele… O. coś napomykał…;]
zupka zapowiada się baaardzo smakowicie ;]
Paula – pachnie cały dom
OlaCruz – będę o Tobie pamiętać przy następnym grzybowym daniu
Karmel-itka – skoro O. już napomykał, to wystarczy utwierdzić Go w przekonaniu, że to jest bardzo dobry pomysł!
zupka grzybowa ze swiezych grzybkow jest cudownie pyszna:) Twoja wyglada bardzo zachecajaco:)
Osobiście lubię bardziej zawiesiste, ale chętnie bym pochlipała i Twojej:)
Buźka