Zupa grzybowa

Kategoria: grzyby, zupy

Grzyby, grzyby, grzyby!
Ostatnio urządziliśmy sobie szybkie grzybobranie, nazbieraliśmy tyle grzybów, że jemy je teraz codziennie, suszymy, przerabiamy, a i tak wciąż myślę o kolejnych zbiorach 🙂
Wczoraj ugotowałam zupę grzybową ze świeżych prawdziwków i podgrzybków. Duże sztuki trafiły do suszenia, a małe prosto do garnka z wodą 🙂

Składniki na 4-6 porcji:
5 szklanek wody
3 szklanki świeżych prawdziwków i podgrzybków
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 duża cebula
4-5 średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy
kilka ziarenek czarnego pieprzu
parę ziarenek ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
sól do smaku

Dodatkowo:
4-6 łyżek śmietany sojowej
4-6 łyżek natki pietruszki

Wykonanie:
Grzyby dokładnie umyć, większe sztuki pokroić i ugotować w małej ilości wody. Następnie grzyby odcedzić, zalać 5 szklankami świeżej wody i powoli gotować.

Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć warzywa przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, i wrzucić do zupy.

Cebulę pokroić w kostkę, wlać 2 łyżki oliwy na patelnię, podsmażyć jak wyżej i wrzucić do zupy.

Dodać sól i wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, po czym gotować ją jeszcze przez około 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Przed podaniem udekorować śmietaną sojową i natką pietruszki.

Smacznego 🙂

9 komentarzy do “Zupa grzybowa”

  1. Trochę się boję grzybów, ale jakbyś Ty mnie poczęstowała, to bym nie odmówiła 🙂 Bardzo zachęcająco wygląda Twoja zupa grzybowa.

    Odpowiedz
  2. Paula – pachnie cały dom 🙂

    OlaCruz – będę o Tobie pamiętać przy następnym grzybowym daniu 🙂

    Karmel-itka – skoro O. już napomykał, to wystarczy utwierdzić Go w przekonaniu, że to jest bardzo dobry pomysł! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz