Pancakes kukurydziane są tak dobre, że Mężczyzna nakazał mi je opatentować, co niniejszym czynię 🙂
Patentuję i przekazuję dalej 🙂 A dzieci uwielbiają je podobnie jak nasze gofry!
Składniki na 4 porcje:
- 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki mleka ryżowego
- 1 duża kolba kukurydzy
- 1 duże jabłko
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać składniki suche – oba rodzaje mąki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.
Następnie w drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem i mlekiem.
Kukurydzę ściąć nożem w kolby. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wlać składniki mokre do mieszanki mącznej i dobrze wymieszać. Dodać kukurydzę i starte jabłko i jeszcze raz wymieszać.
Placuszki smażyć z obu stron na suchej patelni.
Pancakes podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, oj słodziutko 🙂
Smacznego 🙂
mm jakie pyszności:)) a za mną dzisiaj właśnie chodzi coś w tym stylu:)
bardzo apetyczne zdjęcie
Zdjęcie niesamowicie pobudza zmysły;)
Świetnie wyglądają, musiały być pyszne 🙂
coś ten mężczyzna dobrze prawi 🙂 wyglądają obłędnie!
cieszę się, że się Wam podoba, ponieważ mam podobne zdanie haha 🙂