Fenomenalne ciasto! Takie pierogi „chodziły za mną” bardzo długo, ale nie udało mi się stworzyć wersji godnej powtórzenia. Ta propozycja koronuje moje starania, teraz drożdżowe ciasto nadziewać będę na słodko i słono, warzywnie i nie.
Dodatkowy atut pierogów pieczonych – można je lepić na mnóstwo sposobów, ale o tym wkrótce 🙂
Składniki na około 30 pierogów:
Składniki na ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (550)
1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka sojowego (o temperaturze około 40 stopni Celsjusza)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 jajka
szczypta soli
8 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego (ok. 50 gram)
Składniki na nadzienie:
300-400 gram cielęciny
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
5-6 ziaren pieprzu czarnego
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 jajko
1 łyżka musztardy
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
sól i pieprz ziołowy do smaku
Dodatkowo:
1 małe jajko
Wykonanie:
Przygotować nadzienie: mięso zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zebrać szumowiny i dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz sól, pieprz, ziele angielskie w ziarnach i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Po ugotowaniu odstawić do przestudzenia.
Przygotować ciasto: przyrządzić zaczyn drożdżowy – w dużym naczyniu (maszynowcy w dzierży) wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki (550) i 2 łyżkami ciepłego mleka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Do rosnących drożdży dodać oba rodzaje mąki, jajka, ciepłe mleko, sól i wyrobić ciasto. Po w miarę dokładnym połączeniu się wszystkich składników dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie (maszynowo przez około 10 minut).
Naczynie z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Przestudzone mięso i warzywa zmielić w maszynce i wymieszać z jajkiem, musztardą oraz przyprawami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra i wykrawać koła (o dowolnej średnicy). Każde koło nadziewać farszem, składać i zlepiać jak pierogi i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawić na 10 minut do lekkiego napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować pierogi z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 30 minut, do ładnego zrumienienia.
Podawać na gorąco z sosem typu tzatziki lub dowolną surówką.
Smacznego 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie,zapisuję do wypróbowania.
ciekawe ciasto, muszę koniecznie spróbować
Piękne są ,kształtne i z pewnością genialnie pyszne 🙂
Muszą być pyszne. Ja jadłam pieczone pierogi tylko raz w życiu, farsz był z zielonej soczewicy i nasion słonecznika – to wszystko co zapamiętałam, ale smakowały mi baardzo. Twoje są pięknie ulepione, także czekam na ten ciąg dalszy!