Babka ziemniaczana z dynią

Kugiel zimowy? Czemu nie. Za oknem mróz, na moim bazarku pustki. Poza kiszoną kapustą i ogórkami są jeszcze ziemniaki, jabłka i cebula. Co zrobić na obiad? Babkę ziemniaczaną! My się zimy nie boimy! 🙂 

Składniki na 6 porcji:
2 kg ziemniaków
1/2 kg dyni*
2 cebule
6 plastrów grubo krojonego chudego boczku
2 jajka
4 łyżki oleju ryżowego + 4 do posmarowania naczynia do pieczenia
4-5 łyżek majeranku
2 łyżeczki imbiru
2-3 łyżeczki pieprzu ziołowego
czarny pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Na początku należy ziemniaki i dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (najwygodniej zrobić to w maszynce elektrycznej). Następnie drobno pokroić cebulę, po czym, zeszklić ją na 4 łyżkach oleju i dodać do masy.
Boczek drobno pokroić, dobrze wysmażyć na suchej patelni i dodać do reszty ciasta (bez wytopionego tłuszczu).
Na koniec dodać jajka i przyprawy oraz dobrze wymieszać. Finalnie otrzymujemy ciasto do pieczenia na kugiel czyli babkę ziemniaczaną.

Nasze naczynie do pieczenia (ja używam dużej ceramicznej patelni) posmarować grubo olejem, wyłożyć masę, wierzch spryskać olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 1 do 1,5 godziny, aż wierzch babki ładnie się zarumieni. Skórka musi być, dzieci lubią dobrze chrupiącą 🙂

Podawać na gorąco (można z kiszonymi ogórkami albo kapustą 🙂

Smacznego 🙂

*za piękny kawał świeżej dyni podziękowania otrzymuje mrufkazet 🙂

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana w ceramicznej patelni

7 komentarzy do “Babka ziemniaczana z dynią”

  1. fajny przepis! apetycznie wygląda
    p.s. mam takie pytanie – właśnie zastanawiam się nad kupnem ceramicznej patelni i widzę, że można jej także używać jak naczynia do zapiekania. polecasz inwestycję z taką patelnię?

    Odpowiedz
  2. Majana – taki ciepły kolor od razu rozgrzewa 🙂

    Dominika – musisz :)))

    Eat with gusto – 🙂

    Kaś – zdecydowanie polecam, tylko zwróć uwagę, że to jest ciężka patelnia, do zadań specjalnych, naleśników na niej nie radzę smażyć 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz